Felsőszölnök

Felsőszölnök

Magyarország legnyugatibb települése a hármas határ tövében, festői környezetben elhelyezkedő Felsőszölnök. Az oklevelek először 1378-ban említik latin nyelven (Zelnuk Superior). A legnagyobb szlovén település, melynek csodálatos hegyekkel és dombokkal ölelt központjában érdemes megtekinteni a római katolikus templomot, valamint a volt paplakban kialakított tárlatot.
Felsőszölnököt a róla elnevezett Szölnök-patak szeli ketté, amely a szomszédos szlovéniai Tdkovából ered. A település és annak környezete kiválóan alkalmas pihenésre, erdei sétákra, az állat- és madárvilág megfigyelésére, és nem utolsó sorban gombagyűjtésére. A jelzett túraútvonalak segítségével bebarangolhatjuk a települést övező Jánoshegyet és Kakasdombot, eljuthatunk egészen a Hármashatárkőig (384 m), mely mára az összetartozás jelképe lett, s egyben több nemzetközi rendezvény helyszínéül is szolgál.
A lakosság több mint 90%-a szlovén nemzetiségű. A mai napig megőrizte hagyományos szlovén kultúráját és archaikus szlovén nyelvjárását. A községben található az Országos Szlovén Önkormányzat székhelye.
Kiépített út köti össze a szlovéniai Martinjével.

Képek a településről

Vissza a településekhez Megosztás